Escrit per: ccorbella diumenge, 23 de juny del 2013

Fins al dia d'avui s'han descobert una norantena de partícules elementals
Farà cosa d'uns mesos sentíem a dir que es buscava i s'havia trobat una "nova partícula", que permetia acabar de donar per bo el model que es seguia fins ara a la física. El famós "bosó de Higgs". Doncs bé, potser ara la nova descoberta no és tan interessant ni tan necessària, però segueix sobtant veure com, dia rere dia, descobrim una mica millor el nostre entorn.



/APS
Encara que no us apassioni gaire el món de la física, segurament haureu sentit a parlar d'electrons, protons i neutrons com als tres components d'un àtom. Doncs en realitat aquests dos últims encara poden ser dividits en partícules més petites, anomenades "quarks". Per exemple, el protó en té tres, de "quarks" i fins ara no s'havia descobert cap partícula que en tingués quatre. Això és precisament el que creuen haver vist un grup de científics xinesos i japonesos, tot desintegrant una partícula que ja havien trobat força temps enrere.

Així doncs, tot i que encara s'ha d'acabar de confirmar que no s'hagin equivocat, sembla ser que, de nou, els científics han fet una descoberta que no es podien arribar a esperar.


Per saber-ne més: M. Ablikim et al. (BESIII Collaboration): “Observation of a Charged Charmoniumlike Structure in e+e-→π+π-J/ψ at √s=4.26  GeV”. Z. Q. Liu et al. (Belle Collaboration): “Study of e+e-→π+π-J/ψ and Observation of a Charged Charmoniumlike State at Belle”. O, més en general, també des de http://www.agenciasinc.es/.

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -