Escrit per: ccorbella dilluns, 24 de juny del 2013

Ahir segurament en vareu tirar uns quants, però sabeu com funciona un petard? 

Ahir en varen donar la resposta als Matins de TV3, que és força interessant però més senzilla del que sembla. La pólvora porta carbó, clorat potàssic i sofre. En encendre's, el clorat potàssic allibera una gran quantitat d'oxigen. Aleshores, el sofre, combinat amb els productes de la combustió anterior, crea àcid sulfúric; que accelera encara més la combustió del clorat potàssic, que produeix encara més oxigen. Tot plegat en no-res: dècimes de segon.

Tot plegat ho podeu veure en aquest vídeo, de Pep Anton Vieta, autor del bloc pepquimic.cat:

L'oxigen que s'ha alliberat i del qual parlàvem anteriorment fa que el carbó cremi molt ràpidament. Com qualsevol combustió completa, la reacció resulta formant diòxid de carboni i aigua. Fins aquí no hi ha cap diferència entre petards i coets, però cada un d'ells empra els gasos d'una forma completament diferent.
En els petards, es troben en espai molt reduït i, per tant, provoquen una explosió. En canvi, en els coets, no es troben en un espai tancat sinó que es deixen escapar i, mentre s'escapen els gasos, s'eleven els coets.


Nota: darrera actualització 24 de juny a les 15.05 a raó d'un tuit rebut a @cocociencia

{ 1 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Moltes gràcies per enllaçar el vídeo de l'experiment, amics! Precaució i molt bona química de revetlla, que ja s'acosta la de Sant Pere :)

    ResponElimina

Entrada a l'atzar

El més vist

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -