Escrit per: Ramon diumenge, 18 d’agost del 2013

L'evolució de l'espionatge per Internet respon al creixement exponencial de les comunicacions a través de la xarxa. Els correus que escrius poden ser interceptats per externs, i la llei, potser una mica fràgil pel que fa els delictes de la ciberxarxa, està obligada a impedir que això passi.

La seguretat i la privacitat de les comunicacions per Internet ha d'estar garantida, i és aquí on entra en joc la criptografia. 
La criptografia és un mètode de xiframent de missatges basat en un conjunt de sistemes que permeten convertir informació en un codi incomprensible per qui no coneix aquesta tècnica.

És un mètode basat en les matemàtiques, més concretament en l'aritmètica i la teoria dels nombres primers. Per encriptar o xifrar un missatge, de manera que aquest només pugui ser comprensible pel receptor, se segueixen tres passos:
  1. Es converteix el text que es vol enviar a codi binari (format per 0 i 1), el sistema utilitzat pels equips informàtics.
  2. Es realitzen càlculs amb aquests números, que vénen dictats per algoritmes, i s'obté un codi xifrat incomprensible.
  3. S'envia el codi al receptor, el qual disposa d'una clau per desxifrar-lo.

Per tant, aquest procés consta de dues funcions, una per encriptar el missatge i l'altre per desencriptar-lo, i s'anomena reversible o de doble via. Però no sempre és així, ja que també hi ha sistemes d'una sola via o irreversibles, és a dir, que només disposen d'una única funció per encriptar el missatge. Aquests són especialment útils per a l'emmagatzematge de contrasenyes.

Per acabar, vegem un exemple de sistema reversible extret de ca.wikipedia.org:

Primer pas: L'Alice genera dues claus: una pública i l'altra privada.
La pública la dóna a en Bob i la privada la conserva.

Segon i tercer pas: En Bob encripta el missatge amb la clau pública de l'Alice i
li envia el text encriptat. L'Alice és capaç de desencriptar-lo amb la seva clau.

Per saber-ne més:



Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -