Escrit per: Ramon dissabte, 29 de juny del 2013

T'imagines que la vida no s'hagués originat a la Terra?

Aquesta és la teoria que sosté l'anomenada "panspèrmia". Proposa que els primers organismes s'haurien format gràcies a alguns aminoàcids que van arribar a la Terra des de l'espai exterior per mitjà d'un meteorit.
La teoria va ser suggerida fa 2500 anys pel filòsof grec Anaxàgores i s'ha considerat durant molt de temps una pura fantasia, ja que la superfície dels meteorits es torna incandescent en contacte amb l'atmosfera terrestre. Això eliminaria qualsevol contingut orgànic que transportés el meteorit. 

Tanmateix, les roques són males conductores de la calor, i la fusió només afecta la capa superficial del meteorit. A més, dos descobriments han propiciat el resorgiment de la hipòtesi:
- El 1969 va atterrar prop de Murchison (Australia) un meteorit que contenia molts compostos inorgànics, entre els quals hi havia diversos aminoàcids (petites molècules que formen les proteïnes).
- El 1996 es van trobar restes de microorganismes fòssils que recordaven bacteris terrestres en un altre meteorit d'origen marcià (ALH84001).

Actualment la panspèrmia segueix sent una hipòtesi vigent, tot i que només podria explicar com va començar la vida en el nostre planeta, però no l'origen de la vida. Simplement transllada el problema en algun altre lloc de l'Univers.


Joan Oró va ser un gran defensor de la teoria de la panspèrmia. En la següent presentació podem observar diferents teories sobre l'origen de la vida que han sorgit al llarg dels anys. A partir de la pàgina 7 i fins la pàgina 10, podreu descobrir qui va ser aquest científic:


Per saber-ne més:





{ 2 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Hola Ramón. Em permets una puntualitzaciô? La teoria de la Panspèrmia, molt estudiada i defensada per Joan Oró, més que defensar l'arribada d'éssers vius de l'espai, ens diu que en diferents meteorits s'han trobat aminoàcids com els que hi ha a la Terra i que són els que es consideren l'origen de les molècules de la vida. La teoria que més es defensa actualment és que aquests aminoàcids, els components de les proteïnes, es van formar a la Terra en unes condicions especials dins l'aigua. Però científics com Oró ja han demostrat que aquests aminoàcids es troben també en meteorits, cosa que demostraria que, si més no, no tot l'origen d'aquestes molècules és terrestre.

    Enhorabona per la feina divulgativa que feu des d'aquest bloc!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria!

      Certament és com tu dius, hi havia un error en el primer paràgraf. Moltes gràcies per la correcció i per la teva aportació sobre Joan Oró.

      PD: A raó del teu comentari he afegit un petit paràgraf amb una presentació slideshare sobre Joan Oró, un personatge molt rellevant en la teoria de la panspèrmia!

      Gràcies per seguir-nos!

      Elimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -