Escrit per: Susanna diumenge, 28 de juliol del 2013

Us presento el futbalè, una molècula composta per 60 àtoms de carboni que, com el seu nom popular indica, la seva forma és igual que la d'una pilota de futbol!

El seu nom vertader és "bucksminsterful·lerè" o "ful·lerè C60" i és el compost més famós de la família dels ful·lerens. El ful·lerè és la tercera estructura més estable que pot formar el carboni, després del grafit i el diamant, i en pot haver de molts diversos tipus: el més petit és el ful·lerè C20 i un dels més grans és el ful·lerè C540. El futbalè és la forma més coneguda i la seva gran particularitat és que té la mateixa forma que una pilota de futbol, és a dir, constituït per 20 hexàgons i 12 pentàgons, de manera que cada pentàgon està envoltat per sis hexàgons, i on cada carboni té dos enllaços simples i un doble enllaç amb els altres carbonis del voltant, així:



El futbalè va ser descobert al 1985 per Robert Curl, Harold Kroto i Richard Smalley i, gràcies a aquesta troballa, els tres científics van rebre el Premi Nobel de Química del 1996.
Des del seu descobriment s'ha anat investigant quins usos podria tenir el ful·lerè C60 en diversos àmbits, per exemple, per la seva gran estabilitat és capaç de guardar àtoms al seu interior sense que reaccionin amb la pròpia molècula ni amb molècules exteriors, fet que obre la porta a moltes aplicacions (per exemple, podria ajudar a focalitzar l'actuació dels medicaments). En medicina fins i tot s'ha dit que el futbalè podria inhibir el virus de la SIDA (bloquejant l'enzim responsable de la seva multiplicació). 
A més, fa just tres anys, al juliol de 2010, la NASA va afirmar que el telescopi Spitzer havia descobert molècules de futbalè a l'espai.

Per acabar us deixo amb un vídeo resum sobre la família dels ful·lerens:


Per saber-ne més:

{ 1 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Informació cedida per Pep Anton Vieta Corcoy:

    S'han fet estudis teòrics sobre l'existència de ful·lerens tan grans com el C1500 o el C2160!!

    Gràcies Pep Anton!

    ResponElimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -