Processing math: 100%
Escrit per: Susanna dimecres, 6 de novembre del 2013

Sabíeu que els ossos i les dents contenen el mateix mineral? Quin és? I com és que és tant dur?

Es tracta del mineral anomenat "hidroxiapatita", que compon més del 50% en pes del teixit ossi i forma part de l'esmalt i la dentina de les dents (material de color groc covert per l'esmalt dental i que constitueix la major part de la dent).
La hidroxiapatita té per fórmula química: Ca10(PO4)6(OH)2, això significa que conté principalment calci i fósfor. De fet, aquest mineral representa el magatzem del 99% de calci de tot el cos i del 80% del fósfor.
I perquè és tant dur?
La hidroxiapatita és un compost iònic. Això significa que està compost per ions, en aquest cas dos ions negatius (l'ió fosfat, PO43 i l'ió hidròxid, OH) i un ió positiu (l'ió calci, Ca2+). En un compost iònic la força entre els seus components és directament proporcional a les càrregues d'aquests, és a dir, com més elevades siguin, amb més força estaran units. En el cas del nostre mineral protagonista, les càrregues dels seus ions són força elevades (+2 pel calci i -3 pel fosfat). Això explica que la hidroxiapatita sigui un mineral tan resistent i que, per tant, els ossos i les dents també ho siguin.

Com s'explica, aleshores, que les dents es degradin amb alguns bacteris i es facin les famoses càries?
Aquest fet té a veure amb l'ió hidroxi (OH). Les bactèries de la boca produeixen àcid làctic per la fermentació del sucre. Ela àcids són substàncies que contenen protons (H+), que reaccionen fàcilment amb l'ió hidroxi (i també amb l'ió fosfat), desfent el compost d'hidroxiapatita.
En aquests casos, és recomanable "glopejar fluor" perquè l'ió fluorur (F) pot reemplaçar l'ió hidroxi, produint "flourapatita" (Ca10(PO4)6F2), un compost més resistent als àcids que la hidroxiapatita. Així és menys probable la formació de càries!

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

  • Per què ens fa plorar la ceba?26/07/2014 - 0 Comentaris

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © 2025 CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -