Escrit per: Ramon dissabte, 2 de novembre del 2013

Els nombres irracionals i el futur - CocoCiència


Si us dic que el número PI coneix el nostre futur potser em prendreu com a boig. Però deixeu-me que us raoni aquesta idea.

PI és un número d'infinites xifres en base decimal. De la mateixa manera, PI és un número d'infinites xifres en base binària. 

...
Com tots sabeu, totes les imatges que veieu a través d'una pantalla vénen codificades amb un codi binàri; és a dir, qualsevol imatge està formada per un conjunt molt gran (però no infinit) de zeros i uns.

Per tant, com que PI és un número que, en base binària, té un número infinit de zeros i uns, podem assegurar que en PI hi ha una seqüència de zeros i uns que codifica una imatge del teu futur. És més, aquesta imatge pot ser de tots els colors, mides i resolucions que et puguis imaginar. 

Encara més, PI conté totes les imatges de tots els successos que han passat i no han passat, de tots els successos que passen i que no passen, de tots els successos que passaran i no passaran.

I això funciona amb PI i amb tots els números irracionals.

Tot això està fora de l'abast de la imaginació humana, però considero que aquest fet és irrefutable. Seguint aquest raonament, no creieu que el "Nombre Irracional" podria considerar-se un Déu únic, que ho coneix tot, i del qual podem provar la seva existència?

Editat el 10/12/2013:
M'agradaria afegir un comentari molt adequat que s'ha fet en aquesta mateixa entrada per "Audi":
Convé aclarir que, si qualsevol seqüència finita de 1 i 0 es pot trobar en l'expressió binària de pi això es deu a quelcom més fort que el fet que pi tingui infinites xifres decimals (o binàries) de fet el nombre binari periòdic 0'1010101010... té infinits 1 i 0 i no conté cap seqüència amb 1 consecutius (o 0 consecutius). Fins i tot és quelcom més fort que el fet de ser irracional, ja que l'irracional binari 0'1001000100001... no conté cap seqüència amb 1 consecutius. En qualsevol d'aquests dos casos seria difícil crear una imatge real codificada només amb subseqüències del número. Sí que seria cert en el cas que un mico immortal piqués "aleatòriament" 0 i 1 en un teclat, ja que aleshores qualsevol subseqüència finita de 0 i 1 tindria una possibilitat no nul·la d'aparèixer i, en un temps infinit, acabaria apareixent.

{ 7 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. peró hi ha infinites maneres de descodificar, el nùmero PI, és molt dificil que trobem aquesta 1 entre infinites que n'hi ha, per altra vanda, tinc curiositat per veure qu eens pot mostrar

    ResponElimina
    Respostes
    1. Correcte, és molt difícil (per no dir que és pràcticament impossible) trobar la combinació de zeros i uns que busquem. Per aquest motiu en aquest article tracto a pi i als nombres irracionals com a Déus, perquè els humans no som ni serem mai capaços de trobar (i molt menys seleccionar) la informació que amaguen.

      Gràcies pel comentari!

      Elimina
  2. Jo el que em pregunto és com es pot provar l'existència d'un número o, més aviat, si realment els números existeixen...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona pregunta Lenok, jo també m'ho pregunto...
      Els números, a l'igual que el temps, ens els hem inventat els humans i no sabem fins a quin punt podem encaixar-los a la realitat.

      Gràcies per la teva opinió!

      Elimina
  3. Ei Ramon!
    Molt bo l'article, em sona haver-ho sentit a diversos llocs, per tant és possible que hi hagi alguna demostració a algun lloc d'això.
    En tot cas, convé aclarir que, si qualsevol seqüència finita de 1 i 0 es pot trobar en l'expressió binària de pi això es deu a quelcom més fort que el fet que pi tingui infinites xifres decimals (o binàries) de fet el nombre binari periòdic 0'1010101010... té infinits 1 i 0 i no conté cap seqüència amb 1 consecutius (o 0 consecutius). Fins i tot és quelcom més fort que el fet de ser irracional, ja que l'irracional binari 0'1001000100001... no conté cap seqüència amb 1 consecutius. En qualsevol d'aquests dos casos seria difícil crear una imatge real codificada només amb subseqüències del número. Sí que seria cert en el cas que un mico immortal piqués "aleatòriament" 0 i 1 en un teclat, ja que aleshores qualsevol subseqüència finita de 0 i 1 tindria una possibilitat no nul·la d'aparèixer i, en un temps infinit, acabaria apareixent. En el cas que sigui cert per pi, requereix un cert factor extra (que desconec) t'animo a que busquis per internet una prova o un contraexemple del post ;)
    Bona feina amb la pàgina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan he acabat d'escriure no he pogut evitar tafanejar per internet sobre el tema. Sembla ser que això es deu a que pi és trascendent i (suposadament) normal al mateix temps. Això últim de fet, és com el que et deia dels micos, vol dir que els seus dígits estan distribuïts aleatòriament. Això, pel que he vist, encara no està demostrat, però és sembla que és pràcticament segur que és cert. A veure si trobes més informació a algun lloc ;)

      Elimina
    2. Brillant, Audi!
      Moltíssimes gràcies pels comentaris i els teus aclariments, tens tota la raó, caldria explicar-ho!
      Si em permets, afegeixo una citació del teu primer comentari a l'entrada!
      Quan pugui m'informaré més, m'has deixat ben intrigat.

      Salutacions :)

      Elimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -