Escrit per: Susanna dissabte, 30 de novembre del 2013

Si ets al·lèrgic segur que reconeixes aquests símptomes: picor als ulls i a la pell, mucositat fluida, molts esternuts, molèsties a l'hora de respirar, i un llarg etcètera. Però perquè ens passa això? Què fa que el nostre cos reaccioni d'aquesta manera?

Es pot dir que l'al·lèrgia és una reacció "exagerada" davant de substàncies inofensives que entren al nostre cos. En una situació normal, si una partícula, per exemple de pols, entra al cos, el sistema immunitari s'encarregaria d'eliminar-la i no hi hauria més problemes. Però en persones al·lèrgiques, l'atac per part del sistema immunitari és més gran, i es desencadenen una sèrie de símptomes característics d'aquesta hipersensibilitat. Una substància que provoca una reacció al·lèrgica s'anomena "al·lergogen".
Curiosament, la paraula "al·lèrgia" prové del mot grec allergía, que en aquest idioma significa "reacció estranya".

De manera simplificada: quan un al·lergogen entra al cos, aquest produeix anticossos IgE que s'uneixen a ell. A continuació es desencadena la proliferació de mastòcits, que produeixen histamines (unes proteïnes responsables de la majoria de símptomes de l'al·lèrgia: inflamació, picor, rinits, estornuts...). D'aquí prové que els medicaments per neutralitzar els símptomes d'al·lèrgia s'anomenin antihistamínics.

Esquema de la reacció al·lèrgica.

Les al·lèrgies més comunes són: al pòlen, a la pols, al pèl d'alguns animals, a certs tipus de menjar i a les picades d'alguns insectes. Però existeixen al·lèrgies a moltes altres coses, per molt estranyes que semblin. Per exemple, al·lèrgia al níquel, a la radiació electromagnètica, als rajos solars, a la pressió sobre la pell, a les vibracions mecàniques (el moviment d'un vehicle o d'un telèfon mòbil, per exemple), a l'aigua o a la pròpia suor.

Parlem d'estadístiques: es calcula que el 25% de la població catalana pateix algun tipus d'al·lèrgia (del qual, un 3% són al·lèrgies alimentàries), i aquest nombre va creixent, degut, en certa manera, a l'augment de contaminació (la pol·lució a les ciutats provoca moltes al·lèrgies respiratòries) i al canvi climàtic (els cicles de pol·linització de les plantes s'estan allargant).

Així que si ets al·lèrgic, no estàs sol: benvingut al club.

Per saber-ne més:

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -