Escrit per: Susanna dimecres, 9 d’octubre del 2013

"Prengui's aquestes pastilletes, que li aniran la mar de bé!" 
Quan anem al metge, sovint ens acaba receptant una medicació que té una funció concreta segons el mal que tinguem. Però hi ha certs medicaments que no produeixen cap efecte, de fet, no es pot dir que siguin "medicaments".

Quan una persona experimenta efectes positius (en referència a una malaltia) després de prendre una substància que creu que és medicament però que en realitat no ho és, es diu que s'ha produït l'efecte placebo. Però us preguntareu: com pot ser que un fàrmac que no té propietats curatives aconsegueixi millorar l'estat d'un malalt?

Es tracta d'una qüestió psicològica. Per exemple, si tenim mal de cap i prenem un fàrmac que sabem que ens el reudirà, una part del nostre cervell s'activa i el nostre subconscient es prepara per allò que passarà (marxarà el mal de cap), és a dir, s'anticipa i preveu la resposta que hem de tenir davant d'aquell fàrmac. Quan això passa, el nostre cos comença a fabricar dopamines, uns neurotransmissors responsables del plaer, i aquests s'encarreguen "d'emmascarar" el mal de cap, fent que notem que desapareix. El més important és que atribuïm aquests beneficis al fàrmac, i quan el tornem a prendre veiem que ens produeix el mateix efecte. 

S'ha demostrat que aproximadament el 50% dels efectes dels medicaments depenen de l'efecte placebo i l'altre 50% dels compostos químics que contenen. Tot i així, els fàrmacs 100% placebo (no contenen cap tipus de medicament) només solen utilitzar-se en assajos clínics de nous medicaments, on a un dels grups de prova se'ls administra un placebo per veure com reacciona.

Per acabar, us recomano aquest documental del programa "Redes", realitzat per Eduard Punset, sobre els placebos i el seu funcionament:



Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -