Escrit per: Susanna diumenge, 1 de setembre del 2013

Sabeu de què està fet el xiclet? És una història molt curiosa, però per explicar-la ens haurem de remuntar als seus orígens...

El xiclet, així com el famós calendari que preveia la fi del món al 2012, el van "inventar" els maies. El seu procés de fabricació era fàcil, res a veure amb el d'avui dia: obtenien la saba (líquid que contenen les plantes entre les seves cèl·lules, necessari pel transport de nutrients. Es podria assimilar a la nostra sang) de l'arbre anomenat Sapodella, fent incicions a l'escorça. A continuació només calia un temps d'assecament fins que el líquid estigués pastós i flexible. La massa que obtenien era masticable i sense sabor, i la utilitzaven pel mateix que ho fem nosaltres actualment: entretenir-nos, "enganyar" l'estómac quan tenim gana, rentar-nos les dents...

Els maies es referien a aquesta goma com a "sicte", que significava "sang o fluid vital" (en referència amb l'arbre), i d'aquí va evolucionar a la paraula espanyola "chicle".
Tot i això, es considera que l'inventor del xiclet és el dentista americà William F. Semple, que va treure la seva patent al 1869.


Actualment, si mirem els ingredients a qualsevol paquet de xiclets, trobarem subtàncies com aromes, emulgents (per facilitar la mescla d'ingredients), colorants artificials, antioxidants i edulcorants (en el cas que siguin xiclets sense sucre), tot barrejat amb la goma del xiclet feta d'acetat de polivinil (un polímer) o bé de xantana (un polisacàrid).

Així doncs...us ve de gust un xiclet?

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -