Escrit per: Dani dissabte, 28 de setembre del 2013

Si d’aquí uns anys ets part d’una colònia d’humans a Mart, què t’agradaria fer en el teu temps lliure? Sortiries a donar una volta, estudiaries roques o potser t’agradaria seguir connectat a Internet? Els darrers estudis indiquen que això últim podria arribar a ser possible.

A l’actualitat encara no existeix cap empresa d’Internet espacial i el Wifi que emet la Terra no pot arribar tan lluny com ens agradaria. Per exemple: a la Estació Espacial Internacional hi arriben uns 10 Mb de baixada, xifra equivalent a l’Internet de les nostres cases. I, si encara volem anar més lluny, per exemple a Mart, sabem que al Curiosity li arriben uns 250 kbps. Això seria massa poc per a una connexió decent. La idea de poder fer arribar Internet a tot l’espai va sorgir fa pocs mesos i ja s’ha trobat la manera d’aconseguir-ho.

Tot va començar arran de la creació del satèl·lit LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) que va ser posat en òrbita lunar el passat 6 de setembre de 2013. Per a que aquest satèl·lit ens pugui enviar vídeos 3D-HD de la Lluna han fabricat tres estacions làsers a la Terra que, mitjançant sistemes òptics, fan arribar informació a una velocitat de 622 Mbps.
Aquesta tecnologia s’anomena LLCD (Lunar Laser Comunication Demonstration) i consisteix a establir una comunicació amb el satèl·lit mitjançant làsers, i no amb ones de ràdio, com fins ara. A la Terra, des d’una de les tres estacions que s’han muntat en llocs estratègics, s’enfoca un feix de llum cap al satèl·lit, establint així una via de comunicació que permet circular milions de fotons per segon que equivalen a bits d’informació amb els quals podem construir les imatges.

Es creu que en el futur això mateix es pot implementar a la Terra, assolint uns intercanvis d’informació (Internet) de fins a 2,5 GB/s.
Sembla que cada vegada navegarem més ràpid per Internet. A la Terra, el rècord  de velocitat mitjana és ostentat per Honk Kong (63.3 Mb), altíssim en comparació a la mitjana global (18.4 Mb). Espanya es troba a la posició 20 empatat amb Taiwan. Esperem que aquestes dades millorin aviat!

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -