Escrit per: ccorbella diumenge, 9 de febrer del 2014

Us semblarà una bajanada però, us ho cregueu o no, molts dels invents que avui en dia fem servir i moltes de les fites que hem arribat a aconseguir provenen d'històries de ficció: des dels populars films d'Star Trek fins a les obres d'Hergé. Algun exemple? N'hi ha un munt: des dels ordinadors portàtils i els porters automàtics de les cases, fins als GPSs o fins i tot els mòbils. Tot plegat ho hem arribat a aconseguir només després que un autor de ciència ficció fos capaç d'imaginar-ho.

I parlant precisament d'autors de ciència ficció n'hi ha un de molt popular que va intentar preveure, ara farà uns cinquanta anys, què és el que hauria passat el 2014. El més sorprenent és que imaginava un món, tècnicament parlant, força més evolucionat del que tenim avui en dia. Malgrat tot, en la gran majoria de les seves prediccions va encertar. Repassem-ne unes quantes:

  - "Els aparells no tindran cables: faran servir bateries de llarga duració"
Tant de bo... Si bé és cert que hi ha aparells que funcionen sense cables, no tots ho fan ni la seva bateria dura gaire. Amb tot, cal destacar que invents que fan ús de piles o bateries com els auriculars que, treballant amb tecnologia Bluetooth i bateries, són capaços de reproduir la música i l'àudio en general d'un ordinador o d'un mòbil a què estiguin connectats.
  - "Els cotxes s'elevaran uns centímetres del terra"
Avui en dia disposem de trens que treballen amb imants de forma que el vehicle no ha de tocar el terra. La disminució en termes de fregaments que això implica és tant gran que els seus passatgers poden assolir velocitats enormes quan hi viatgen. Malgrat tot, no és cert que tinguem cotxes que siguin capaços de fer-ho.
  - "Els robots no seran molt comuns ni bons el 2014, però existiran"
I tant! Des de robots de cuina fins a petits experiments amb robots que són mitjanament capaços de mantenir una conversa senzilla o de cantar. Fins i tot en tenim un que, tal i com també va predir Asimov, està a Mart, prenent dades per tal que els nostres científics les estudiïn.
  - "Hi haurà una planta de fusió nuclear experimental"
De nou, tant de bo en tinguéssim una. Si no fos perquè el que s'ha aconseguit fins ara faria que aquesta energia no fos viable econòmicament parlant, es tractaria d'una forma d'energia cara però neta (la fusió no genera residus, com ho fan el petroli i les energies més convencionals) i, per tant, la millor de les opcions possibles avui en dia per generar electricitat. En qualsevol cas, sembla ser que no està tant lluny: cap al 2020 investigadors francesos podrien tenir resultats esperançadors.

Segurament us preguntareu què hi fa una entrada sobre aquest tema en un blog de difusió científica, però és que hi estan molt relacionats: com es deia al principi, molt sovint les idees dels enginyers que canvien el nostre dia a dia provenen de la ficció i sempre és curiós saber què esperava del futur un gran autor de fantasia. Però bé, en qualsevol cas, què espereu vosaltres que hagi canviat el 2114?

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -