Escrit per: Jordi divendres, 12 de juliol del 2013

El mot nanotecnologia defineix un conjunt de processos que es produeixen a una escala molt petita: la nanoescala (0.000000001 metres). Va ser necessari desenvolupar una nova física per explicar aquests processos, degut a què la que hi havia fins aleshores (teoria clàssica) no era suficient.

Figura 1. Escala mètrica amb diferents representacions.
El món ha canviat des de que els científics es van adonar de la importància que tenien els efectes a la nanoescala. La nanoescala és una subdivisió en la nostra mètrica del sistema internacional (SI) de longitud. Nano- significa nan/a. Així, definim decreixent de mil en mil parts de metre (1m), milímetre (0.001m), micròmetre (0.000001m) i nanòmetre (0.000000001m). Encara que fins i tot existeixen escales encara més petites, com l'Angstrom (0.0000000001m), el picòmetre, femtòmetre o attòmetre... Definim la nanoescala des dels 100nm fins a la mida dels àtoms (aproximadament 0.2nm). Si volem tenir una referència, hem de pensar que un pèl del cap d'un humà d'edat mitjana és d'uns 80.000nm, més de mil vegades més gran!, la mida d'un cèl·lula vermella de 7.000nm de diàmetre o el d'una molècula d'aigua de 0.3nm. Per tant, quan parlem de la nanoescala ens referim a un món on treballem a nivell de conjunts de moleculars. L'escala dels nanòmetres ha resultat d'un caire especial degut a què les propietats de les nanopartícules són úniques i controlables per la humanitat.

A nanoescala els materials tenen propietats úniques. Per exemple, les forces més importants a la nanoescala no són les mateixes que en la macoescala (o a la escala que podem percebre). Un altre exemple que comentarem en un altre post és que la superfície exterior de les nanopartícules té més importància en definir les seves propietats que el volum interior, on hi caben un conjunt més petit d'àtoms.

Per saber més:
Si algú té dubtes pot preguntar amb un comentari per fer una nova entrada sobre temes més específics ja siguin nanomaterials, camps evanescents, plasmons, fotolluminiscència (quantum dots, quantum wells), entre d'altres.

Per exemple,
Figura 2. Ressonància plasmònica dins d'una nanopartícula. La ressonància plàsmònica es pot entendre com una onada d'electrons que es mouen degut a un camp electromagnètic exterior en estructures nano.


{ 3 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Eii, m'ha encantat el post!! Jo ara faré 1r de bat i m'havia decidit per fer la carrera de nanociencia i nanotecnologia peruqé és algu que sembla curiós i que toca tots els camps de la ciencia que m'agraden. Bé, he vist diversos videos on explicaven i feien una introducció a aquest cap de la ciencia moderna. Peró m'agradaria saber-ne més. Si fessiu mes posts sobre propietats dels materials, nanomaterials, i coses relacionades amb la nanotecnologia us estaria molt agratis!!
    gràcies!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per cert, mira't bé aquesta carrera, que m'han dit, si és la de la UPC que NO ESTÀ GENS BÉ (basura integral són les paraules exactes) per tant, potser no és així, però intenta tenir més informació pel que pugui ser!
      Diuen que els profes es riuen de la carrera aquesta i vacilen molt...

      Elimina
  2. Ei bones Miquel, primer de tot encantat! La via més ràpida és youtube i internet en general, però per qualsevol cosa que et pugui ajudar aquí estic. El pròxim post que tinc pensat va sobre les propietats de superfície de les nanopartícules i potser més endavant sobre detecció d'agents cancerígens i nanoantennas. Depèn com vagi de temps i sigui l'interés. En tot cas, sempre em pots anar preguntant algun dubte que tinguis.

    Molta sort i ves recomanant el blog! Gràcies per llegir,

    Jordi morales dalmau

    ResponElimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -