Escrit per: Ramon dilluns, 1 de juliol del 2013

D'entrada el títol pot semblar una mica escabellat i impactant, però existeix una hipòtesi que afirma que la Terra és un ésser viu que s'ha creat el seu propi lloc per viure.

Es tracta de la teoria Gaia (en honor a la deesa de la Terra, de la mitologia grega), de James Lovelock, presentada l'any 1969. Per defensar aquesta hipòtesi, Lovelock diu que la Terra és un conjunt de mecanismes autorreguladors que permeten, entre altres coses, regular la composició atmosfèrica o mantenir una temperatura constant tot i l'aportació energètica del Sol.


Les definicions més universals d'ésser viu el descriuen com un conjunt ben organitzat d'àtoms i molècules que intercanvia matèria i energia amb el seu entorn, i que realitza les funcions vitals (nutrició, relació i reproducció).
Segons aquesta definició, la Terra no és exactament un ésser viu, perquè no realitza les tres funcions vitals. Tanmateix, la Terra consisteix en una perfecta organització d'oceans, terra, biosfera i atmosfera (en resum, àtoms i molècules) unides per unes condicions físiques i químiques molt concretes. 

Actualment la teoria Gaia segueix vigent, encara que no és molt acceptada. Tot i això, potser podríem acceptar que la Terra consisteix en un macroecosistema amb unes condicions idíliques que fan possible la vida als éssers vius. 

I per acabar, una cita de Mark Twain:
"Un home amb una idea nova és un boig fins que la idea triumfa"

{ 2 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Xulo, el text.

    Bé, un aclariment. En Lovelock en cap cas parlava de la Terra com un organisme viu (almenys com els entenem). Ell parla de sistema complex, que inclou la part "inert" (el medi, l'atmosfera) i la part viva, i que entre tot plegat funciona i s'autoregula per mantenir la vida en determinat moment. Les interaccions, a més, són en els dos sentits. Tothom entén que el medi condiciona i "modifica" els organismes, el que potser ens costa més d'entendre és eque els organismes puguin modificar el clima...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi!

      Bé, en primer lloc, moltes gràcies pels teus aclariments. Certament, James Lovelock no havia parlat mai explícitament de la Terra com un organisme viu, sinó que, com tu dius, plantejava el nostre planeta més aviat com un macroecosistema format per una part viva i una part inerta en interacció.

      El motiu que em va portar a parlar de la Terra com a ésser viu van ser les interpretacions posteriors a la teoria Gaia, que no tenen cap relació amb James Lovelock (Aquí en tens un parell, si vols:
      http://www.gaiaconscience.com/esp/quees.htm
      http://holdenweb.blogspot.com.es/2011/11/blogging-mathematics.html ).

      En aquest sentit, el que jo buscava era explicar la teoria Gaia d'una manera molt planera i amb un títol que cridés l'atenció, i per tant entenc perfectament que l'article no s'adapti al nivell d'exigència d'un biòleg.

      Bé, no sé si t'he convençut gaire, però en qualsevol cas estic molt content de poder comptar amb els comentaris de persones que aporten informació addicional i, si fa falta, rectificacions.

      Moltes gràcies Jordi!

      Elimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -