Escrit per: Ramon divendres, 5 de juliol del 2013

El 2004, Andréy Gueim i Konstantín Novosiólov van protagonitzar un estudi que els va fer mereixedors del Premi Nobel de Física a l'any 2010.

Amb un tall de cinta adhesiva van extreure una finíssima capa de grafit, una estructura cristal·lina de molècules de carboni, present en les mines dels llapis més comuns. Això va comportar el descobriment del grafè, una estructura plana de carbonis disposats hexagonalment amb unes propietats molt innovadores. 

El nostre amic Pep, mostrant-nos l'estructura del grafè.
Font de la imatge: pepquimic.cat

Tant el grafit com el grafè estan formats exclusivament per àtoms de carboni. Per tant, es tracta d'un material que no comporta grans dificultats de fabricació, ja que el carboni és un dels elements més abundants en el planeta. 
Per altra banda, té moltíssimes propietats i aplicacions diferents, entre les quals destaquem:
- La duresa: Encara que sembli impossible, el grafè és el material més dur que s'ha descobert fins ara, superant el diamant. A més, també és molt resistent i flexible. Conseqüentment, pot suportar forces molt grans sense deformar-se. Els premis Nobel van aportar-ne un exemple que ho il·lustra:
"Imagineu-vos una hamaca de grafè, d'un metre quadrat d'àrea, d'un sol àtom de gruix i totalment transparent. Aquesta hamaca podria suportar un pes de 4kg sense trencar-se, el mateix que pesa un gat. Doncs bé, el pes de l'hamaca seria el mateix que un dels pèls del bigoti del gat, de menys d'un miligram"




- La conductivitat: El grafè és un gran conductor de la calor i de l'electricitat, molt millor que el coure i el silici, respectivament. Per tant és un material òptim per la indústria electrònica, que permetrà grandíssims avanços. De fet, n'hi ha que ja parlen de canviar el nom de "Silicon Valley" per "Graphene Valley".



- L'absorció lumínica: A principis del 2013, l'ICFO (Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya) va descobrir la seva eficiència per convertir els fotons de la llum en electrons, cosa que postula el grafè també com a bon candidat per les plaques solars.

Com a conclusió, ens trobem davant el descobriment d'un material revolucionari amb unes propietats extraordinàries, que suposarà un "boom" equiparable, o fins i tot superior, al del plàstic en la seva època.




Per a més informació:
- pepquimic.cat
http://graphene.icfo.eu/


Última edició el dia 05/07/2013 a raó d'una errada en la informació proporcionada. 

{ 1 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -