Escrit per: ccorbella dissabte, 6 de juliol del 2013

Us imagineu que poguéssim arribar a ser capaços de transformar tota la llum que ens arriba del sol en energia?

Les plaques fotovoltaiques només aconsegueixen, com a màxim, una eficiència d'un 20%, és a dir, sols són capaces de transformar el 20% de la llum que els arriba en energia. En canvi, tant les plantes com alguns tipus de bacteria poden fer-ho amb el 95%. A què es deu aquesta diferència tan gran? Doncs molt probablement a que les plantes en saben més, de física, que no pas nosaltres. Això és el que van descobrir unes setmanes enrere investigadors de la Universitat de Glasgow i de l'ICFO (un centre de recerca català). 



I quins són aquests coneixements de les plantes que no tenim nosaltres? Segurament heu sentit a parlar alguna vegada del famós "gat d'Schrodinger", i és que la física quàntica presenta una sèrie de propietats que sonen pràcticament a fantasia. Una d'elles i la que ara mateix ens és més interessant és el fenomen de la superposició, és a dir, trobar-se a més d'un lloc al mateix temps o, en aquest cas, que les clorofil·les de la planta (unes molècules que li donen color i que estan implicades en el procés de fotosíntesi) presenten les mateixes característiques arreu i, gràcies a això, un fotó que els arribi es pot moure lliurement, sense que es perdi part de la seva energia. I aquest no és l'únic fenomen físic de què fan ús: s'aprofiten del que s'anomena coherència quàntica perquè els fotons facin servir el millor camí a través de la planta.



I per què ens interessa tant saber què fan les plantes o les bactèries? Doncs perquè és un dels mètodes que fan servir avui en dia els científics per tal de millorar els invents actuals. Si descobrim com s'ho fan les plantes per captar molt millor que no pas nosaltres l'energia solar, podrem copiar-ne la seva idea i, així, aconseguir rendiments més elevats. Qui sap?, potser gràcies a investigacions com aquesta en el futur podrem fer servir energies renovables, sense que el seu ús deixi de ser rentable.

Molt recomanat: Quantum physics for dummies, de Steve Holzner

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

El més vist

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -