Escrit per: ccorbella dijous, 15 d’agost del 2013

Tots els éssers humans estem formats per un conjunt cèl·lules que contenen en el seu interior material genètic. Aquest material genètic, també conegut com a ADN, és igual a totes elles però s'hi expressa de forma diferent.  
És a dir, encara que el contingut de les cèl·lules del cor i les del dit és el mateix, al tenir les dues cèl·lules una funció diferent, només utilitzen una part del material i, per tant, sintetitzen proteïnes diferents. En qualsevol cas, l'ADN de tot ésser viu està format per dues llargues cadenes de bases nitrogenades, unides entre elles formant la característica doble hèlix. Les bases s'uneixen entre elles seguint sempre el mateix patró i creant les mateixes parelles, però l'ordre en què aquestes apareixen al llarg de la cadena no és sempre el mateix.
L'any 2001, un grup de científics va publicar els resultats del Projecte del Genoma Humà, un estudi que intentava descriure en quin ordre es trobaven les bases que formen les molècules d'ADN. Entre les dades més destacades que oferia, es trobava el fet que, tot i que en el cos humà hi ha uns tres mil milions de parells de bases només hi ha uns vint-i-cinc mil gens que codifiquin proteïnes. Tenint en compte que aquesta és la seva funció principal i que la resta de l'ADN no la realitza, el van anomenar "ADN escombraries".

Onze anys després d'aquesta publicació, s'han donat a conèixer els resultats del Projecte ENCODE, que va néixer amb un sol objectiu: explicar el genoma humà. A diferència del que va passar amb el primer, gràcies a ell es va descobrir que la majoria de l'ADN, que abans es creia que no tenia cap mena de funció, en realitat sí que la té: encara que no intervingui de forma directa en la producció de les proteïnes, sí que ho fa indirectament.

La majoria d'aquest ADN serveix perquè els gens s'expressin o no ho facin, per decidir com ho faran (per exemple, si es barrejaran amb altres gens) i quines proteïnes produiran. El que és més, en aquest tipus d'ADN, també s'hi han trobat alguns dels possibles responsables de diverses malalties genètiques. Per tant, el terme "ADN escombraries" (igual que l'expressió "la partícula de Déu") és, com mínim, molt lluny de ser descriptiu.

Bibliografia (consultada durant l'octubre del 2012)

  • Genomics: Code Explained Nature 489, 52–55 (06 September 2012) doi:10.1038/489052a. <http://www.nature.com/nature/journal/v489/n7414/pdf/489052a.pdf>.
  • The encode delusion. Pz Myers. Freethoughtblogs.com <ves.cat/bplX>.
  • Encode, el genoma revisitado: no existe el ADN basura [i les correccions de l'article] Antonio Orbe. <http://alt1040.com/2012/10/encode-correccion-si-existe-adn-basura-en-el-genoma>.

Aquest text és una traducció. Títol original: Urgando entre la basura, del mateix autor.

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -