Escrit per: Ramon diumenge, 25 d’agost del 2013

Navegant per internet vaig descobrir una cosa que em va deixar bocabadat. Es tracta de Cetera, un algoritme matemàtic que permet crear efectes 3D en el so a través d'ones binaurals, és a dir, ones que arriben de manera diferent a cadascuna de les dues orelles.

Aquí teniu el so que em va fascinar tant, no té pèrdua:
Nota: és important que ho escolteu amb auriculars




En l'àudio ens trobem en una barbaria, escena en la qual es mostra el funcionament de l'algoritme Cetera. 

Per grabar i aconseguir aquest brillant efecte, han utilitzat un cap artificial equipat amb dos micròfons que capten les ones de totes les direccions.

Però, com funciona aquesta sensació "tridimensional" del so?
Aquest efecte està relacionat amb la diferència de periode i amplitud d'ona que rep cada orella. Els tres factors més importants que hi intervenen són:

1. El retard del temps: En l'algorisme del so, Cetera, es té en compte la diferència del temps que tarda el so en arribar a cada orella. Això permet identificar la posició de la font emissora del so.

2. L'efecte Hass: Quan el cervell capta un so que prové de diverses fonts emissores, només té en compte aquell que ve de la font més propera, tot i que situa la posició de l'emissor en el punt intermig de les fonts emissores.

3. Els sons amb longitud d'ona de 30 cm o menys només són captats per una de les dues orelles i el cap fa de pantalla impedint que l'ona arribi a l'altra orella.

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

El més vist

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -