Escrit per: Unknown dimecres, 21 d’agost del 2013

A Espanya tenim ni més ni menys que vuit cents centrals hidroelèctriques. Com el seu nom indica, transformen l’energia de l’aigua en energia elèctrica. Analitzem una mica com funcionen aquest tipus de centrals!

La base del seu funcionament és una presa d’aigua, situada normalment a rius, en què s’acumula aigua formant un embassament. Per tal de generar un salt d’aigua l’energia del qual pugui esdevenir electricitat, hi ha una diferència de nivell entre la part anterior de la presa i la part posterior.

Aquesta presa està regulada per unes comportes automatitzades, com es pot veure a la imatge. Quan el nivell d’aigua acumulada és suficient, les comportes s’obren i l’aigua cau.

Recordem que, en ésser aigua a una alçada considerable, té molta energia potencial gravitatòria. Quan les comportes s’obren, i a mesura que l’aigua va perdent alçada, l’energia potencial va transformant-se en energia cinètica, és a dir, va obtenint velocitat.

Al final de la presa hi ha unes turbines. Quan l’aigua hi arriba, les fa moure; l'aigua perd energia cinètica i la traspassa a les turbines. Aquestes turbines estan unides a un alternador mitjançant un eix. Aquest eix s’excita mitjançant corrent contínua i el moviment de la turbina, així que indueix corrent alterna a les bobines de l'alternador. Això s’aconsegueix amb un generador de corrent contínua que és solidari a la turbina, que és l’encarregat d’excitar els pols del rotor de l’alternador.


A continuació hi ha una estació transformadora, que s’encarrega de elevar la tensió per tal de reduir les pèrdues; i finalment només cal que l’electricitat sigui distribuïda!

Un cop l’aigua ha fet la seva funció, és tornada al riu, situat a sota de la central hidroelèctrica. Ja pot tornar de forma tranquil·la al seu curs habitual. De forma ecològica, hem obtingut electricitat!


Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

El més vist

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -