Escrit per: Jordi dijous, 29 de maig del 2014

Una innovadora i prometedora tècnica s’ha usat per monitoritzar el reg sanguini de pacients amb isquèmia cerebral individualment.

Els accidents cerebrals vasculars són una de les malalties en el món industrialitzat que causa més morts cada any, per la qual cosa, les millores en aquest camp mèdic tenen grans repercussions en la major part de la societat que coneixem. Un dels principals objectius és la millora en els tractaments, però també en el diagnòstic dels pacients amb isquèmia cerebral aguda. El que es vol és saber quina és l’evolució del pacient després d’un tractament.

Isquèmia cerebral i evolució amb el
temps. En més fosc la zona afectada
primer i la en gris més clar la zona
que surt afectada amb mort neuronal
durant la primera setmana i mes.
Un equip internacional d’investigadors guiats per la Universitat de Pensilvània i pel grup de recerca de Física Òptica Mèdica del Institut de Ciències Fotòniques (Barcelona) guiats pel Doctor Turgut Durduran, han presentat una millora en el diagnòstic i en el seguiment del pacient. Han introduït un aparell al costat del pacient (que per tant, no se l’ha de moure del llit quan se li està realitzant qualsevol prova). Aquest aparell té l'avantatge que no s'ha de moure al pacient i a més, que és barata comparada amb les altres tècniques amb un objectiu semblant.

El nou aparell es diu diffuse corelation spectroscopy (DCS, correlació de l’espectroscòpia amb llum difosa). Aquesta tècnica és no-invasiva (que no introdueix res dins del pacient, ni se li ha de practicar cap tipus de cirurgia). Només es tracta de posar un detector a la superfície del crani del pacient. El que fa aquest detector és mesurar les fluctuacions de llum infraroja que ha viatjat a través del crani i del cervell i ha tornat a la superfície (donades per un làser infraroig al costat del detector), tot comparant la llum que arriba amb la que ha sigut subministrada iniclament al pacient. Aquestes fluctuacions de llum són degudes al moviment de glòbuls vermells. Per tant, si es mesura el moviment dels glòbuls vermells, es pots mesurar el reg sanguini sota del crani.

Aparell de mesura amb una font i un detector. En colors el camí
que segueixen els fotons (partícules de llum) des de que surten
de la font, fins que arriben al detector. Quant més vermell és el
color, més probabilitat que el fotó segueixi el camí marcat.

Aquesta tècnica és prometedora en la mesura del reg sanguini després d’intervencions mèdiques guiades, per ajudar a determinar l’eficàcia de tractament mèdics,... fins i tot per monitoritzar la circulació en esportistes d’elit (o l’oxigenació de la sang durant esforç físic), o pel seguiment del creixement de tumors on es creen noves vies de circulació sanguínia.
L'aparell és tant útil que fins i tot s'ha desenvolupat una empresa amb aquesta tecnologia: “Hemophotonics”. Recentment aquesta empresa, tirada endavant amb un emprenedor que era ex-postdoctorant al grup de Turgut Durduran, va guanyar el premi d'innovació a la conferència SPIE Photonics Europe de la societat d'òptica SPIE.

Aparell de DCS desenvolupat per l'empresa "Hemophotonics".



Links d'interés:


La font la podeu trobar a:


També podeu contactar amb l'autor del Blog de Cocociència Jordi Morales per més informació.

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -