Escrit per: Susanna dimecres, 17 de juliol del 2013

Avui dia, gairebé tots tenim un microones a casa i el fem servir contínuament per escalfar tot tipus de menjar. És un aparell pràctic i còmode que ens estalvia fer servir altres mètodes tradicionals més lents o menys eficaços energèticament (els fogons o el forn). Però, ho sabem tot del seu funcionament? 



El forn microones es basa en un principi molt senzill: l'escalfament dielèctric.
Per una banda, les ones microones són ones electromagnètiques, és a dir, formades per un camp magnètic i un camp elèctric que oscil·len a la vegada, amb una freqüència de 2,45 GHz i amb una longitud d'ona d'uns 12 cm. Per altra banda, gairebé tots els aliments contenen molècules d'aigua, les quals són molt polars (tenen dues zones ben marcades de càrregues oposades). 
El que fan les ones microones generades per l'aparell és aportar l'energia necessària perquè les molècules d'aigua rotin. I com ho fan? El camp elèctric que forma les ones, en passar per les molècules, atrau i repel·leix les seves parts segons el signe de la càrrega que tenen, provocant que la molècula giri també a una freqüència de 2450 milions de vegades cada segon. Per fricció amb les molècules del seu voltant s'allibera calor i el menjar s'escalfa.

Dipol de la molècula d'aigua.
La zona verda té càrrega positiva i la lila càrrega negativa

La freqüència de les ones del microones ha de ser aproximadament 2,45 GHz perquè aquesta és la freqüència de ressonància de l'aigua, és a dir, aquella que fa oscil·lar les molècules d'aigua a una amplitud màxima (a una freqüència inferior o superior, la oscil·lació no seria eficient).
Respecte la seguretat dels microones, cal dir que la longitud d'ona de les microones és tan gran (uns 12 cm) que no poden escapar-se pels foradets de la porta de l'aparell (d'aproximadament 1mm de diàmetre), així que podem estar força tranquils perquè no arribaran a nosaltres.

Finalment, i com a curiositat, només em queda per dir que els forns microones es van inventar durant la Segona Guerra Mundial, quan científics anglesos van dissenyar un radar que feia servir les ones microones amb l'objectiu de detectar avions alemanys a llarga distància. Ben bé de casualitat es van adonar que el menjar a la vora de l'aparell s'escalfava, i així van néixer el forn microones!


Per saber-ne més: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/waves/mwoven.html

{ 3 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Un experiment molt maco de fer és mesurar la velocitat de la llum amb un forn de microones. Clar que necessites saber la freqüència del microones, però en principi et pots creure la que dóna el fabricant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per si a algú li interessa, el pot veure aquí: http://ves.cat/hirc

      Elimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -