Escrit per: Cocociència diumenge, 11 d’agost del 2013

Entrada enviada per David Ibáñez Rodríguez

Molts cops, algunes espècies d’ocells desapareixen d’una zona per diferents motius: ja sigui per la destrucció del seu hàbitat, per la depredació dels nius o per falta d’aliment,... 

I això sempre causa un fort impacte a l’ecosistema. Si la natura no guanya terreny, l’home sempre pot intentar prendre mesures per a ajudar als ocells a ressorgir. I quines són aquestes mesures? Doncs tant pot ser la instal•lació de caixes niu, habilitar habitats destruïts, i moltes altres, però avui ens centrarem amb “el hacking”.

I en què consisteix el hacking? 
Doncs aquesta tècnica es basa en una idea molt simple: Es cria l’espècie en captivitat, i els pollets es porten a la zona on es vol reintroduir l’espècie. Els polls creixen, marxen del niu, i amb sort, alguns d’ells tornaran en un futur per tal de criar al lloc on ells van criar-se. I així s’estableix una comunitat, que amb el temps va creixent.

A Catalunya, un dels projectes més grans de reintroducció ha estat el del Xoriguer petit (Falco naumanni), un falcó molt típic de prats oberts, vinyes i olivets, i conreus, amb costums força insectívors. És molt similar al xoriguer comú (Falco tinnunculus), però més menut, sense taques a les ales i amb comportaments més gregaris. Aquest ocell va extingir-se als anys 80 a Catalunya, i des de llavors els Centres de Recuperació de Fauna de Catalunya, i diversos Parcs Naturals, han engegat diversos projectes de reintroducció, utilitzant la tècnica del hacking.

Xoriguer petit (Falco naumanni)
A petita escala, en masos localitzats s’ha aconseguit, però ara mateix s’està intentant establir una colònia dins d’un municipi, al Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà. Es van portat 89 polls del Centre de Fauna de Torreferrussa, i se’ls ha instal•lat en caixes niu al teulat del Ajuntament, on dos voluntaris els han alimentat amb pollets de gallina durant un mes i mig. 

Els exemplars, actualment, estan en dispersió, buscant un lloc per viure, però amb sort, la propera primavera, a l’època de cria, veurem xoriguers volant per Castelló.


Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -