Escrit per: Susanna divendres, 9 d’agost del 2013

Ella és la millor ajudant dels químics, la classificació més completa que tenim dels elements, el seu carnet d'identitat...estem parlant de la taula periòdica! Què en sabem d'ella? Tot seguit us deixo amb algunes de les curiositats que amaga:


- El primer intent de classificar alguns elements segons la seva massa atòmica i les seves característiques el va fer el químic alemany Johann Wolfgang Döbereiner, al 1817. Tanmateix, la primera versió de la taula periòdica la va fer el químic rus Mendeleïev, al 1869.

- La principal diferència entra la taula periòdica de Mendeleïev i l'actual (deixant de banda el nombre d'elements que contenen) és que la primera té els elements ordenats segons el pes atòmic i la segona els té ordenats segons els nombre atòmic.

- Hi ha un element dedicat a Einstein, de nom Einsteni (Es) i amb nombre atòmic 99. Va ser descobert al 1952 a Califòrnia, i el seu nom inicial era Albert Einstein.

- L'àstat és l'element més poc comú, ja que es creu que al món només n'hi ha 25 grams en el mateix instant del temps (recordem també que és un element radioactiu i que, per tant, es desintegra).

- L'hidrogen és una paraula amb arrels gregues que signifiquen "generador d'aigua". És l'element més abundant de l'Univers (el 90% dels àtoms de tot l'Univers són d'hidrogen)  i el tercer més abundant de la Terra!


- Diversos element tenen nom de país: gal·li, franci, germani, poloni...

- Dels 118 elements actuals de la taula, 90 són naturals, els altres 28 són sintètics. El primer element sintètic va ser el Tecneci (nombre atòmic 43), descobert al 1937 a Sicília.

- L'últim element incorporat a la taula és l'Ununsepti (de nombre atòmic 117 i de símbol Uus), descobert per un grup d'investigadors russos i americans a finals del 2009. Amb aquest element es completa finalment el període 7 de la taula! Les seves propietats encara són suposicions.


Us recomano que visiteu el següents enllaços, contenen molta informació sobre la taula periòdica i els seus elements:
Universitat de Nottingham - http://www.periodicvideos.com/
Taula interactiva Ptable - http://www.ptable.com/?lang=es

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -